"Isten Hozott Nálunk"

Bernáthné Országh Vanda vagyok, öt éve élünk Verőcén az urammal. Itt a Dunakanyar szívében találtuk meg közös otthonunkat, igazi ősfás-zöld környezetben, melyet azóta is szépítgetünk-alakítgatunk. Az idelátogatóknak igazi kikapcsolódást, feltöltődést biztosít az 1500 m2 kert.

A főiskolai évek után a Magyar Hagyomány Műhelyben ismerkedtem meg a hagyományos nemezeléssel. Mestereim: Vidák Anna és Szedlák József. A batik szakot is elvégeztem, mesterem: Szabó Antónia. Később a modern nemezelési technikákat Major Lauránál és Kostyál Erikánál tanulhattam meg.

Eredeti hivatásomat tekintve óvodapedagógus vagyok, kilenc évig dolgoztam Ausztriában, őrvidéki falvakban tanítottam magyar nyelvet-és kultúrát az osztrák gyerekeknek.
2013 szeptember 21-én nyílt meg Kézműves Műhelyünk, ahol azóta szép-kerek-egész műhelymunka kezd alakulni…

Hadd mondjak el pár szót Műhelyünk logójáról:

A világ-virágból mint szimbólumból igyekszem kiindulni. Ez egy őskép. Egy osztott kör egy egyenlő szárú kereszttel, tehát egy kör kereszt, amely a teljességet és az egységet szimbolizálja. Az átlók metszéspontja a hagyomány szerint a Föld közepe vagy köldöke. Ezen a ponton képes belépni a Teremtő, a Fény, a Világosság, azaz Isten, aki azáltal, hogy belépett a világunkba, válik az alkotó tevékenységen keresztül virággá.

Jóska bácsi könyvében azt írja, hogy a virág a Nap földi „kedve”, amely alakjával, színével és illatával közvetíti a Teremtő üzenetét felénk.

Meggyőződésem szerint az alkotás Istennek az emberen keresztül történő megnyilvánulása. A műhely egyik hosszú távú célja az, hogy mindazok a gyerekek és felnőttek, akik ide eljönnek, - és együtt alkotunk velük-, könnyebben utat találhassanak önmagukhoz, és ezen keresztül akár Istenhez is. Ezt kívánom magunknak az elkövetkezendő 60 évre.

2007
Budai Sportoktató Akadémia: Sportrekreáció sportágban Sportoktató

2007
Budai Sportoktató Akadémia: Kung-Fu sportágban Sportoktató

2006-2007
Magyar Hagyomány Műhely Népfőiskola: Viasz-Batik-készítő

2004-2005
Magyar Hagyomány Műhely Népfőiskola: Nemezkészítő

2003-2004
Magyar óvodapedagógus diploma honosítása Bécsben, Bundesbildungsanstalt für Kindergartenpädagogik Wien

2001
Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet: Természetgyógyász-Fitoterapeuta

2000-2003
Óvodapedagógus szakon szerzett főiskolai diploma, NYME Benedek Elek Pedagógiai Kar, Sopron

Világ-Virág Kézműves Műhely